onsdag 27 februari 2013

Att skriva tenta

Hur är det då på ett universitet att skriva en tenta?

Som brandingenjör är nog snittet för en tentaskrivning 5 timmar, detta är alltså maxtiden man har på sig.

Alla kurser avslutas inte med en tenta, vissa har istället ett arbete man ska skriva, en inlämning man ska göra etc, men vanligast är att man skriver en tenta. Beroende på hur mycket andra obligatoriska moment man har i kursen (laborationer med rapportskrivning, inlämningsuppgifter mm) blir tentan mer eller mindre omfattande. I praktiken blir det dock så att en tenta ändå omfattar allt...

Alla tentor vi har skrivit utom en har börjat klockan 09:00 (alltså sovmorgon!) och har som kortast varit 4 timmar och som längst 6 timmars skrivtid.

Det är ju alltid trevligt att ha med sig något att äta och att dricka under tiden man skriver tentan. Det varierar väldigt mycket vad folk har med sig, en del bara en flaska vatten och andra dukar upp en hel buffé på bänken... Jag brukar köra på vatten, några bananer och eventuellt någon chokladbit. Jag tycker att det är skönt att ta en liten matpaus om man kör fast med någon uppgift, så att man kan släppa tentan ett litet tag, då brukar problemen lösa sig bara man får tänka på annat ett tag.

Antingen skriver man sina tentor i klassrum eller i någon av de stora tentasalar som finns på skolan. Skriver man i klassrum sitter det en tentavakt i klassrummet hela tiden och så finns det tentavakter utanför i korridoren om man ska på toa, allt för att förhindra att folk fuskar. Skriver man i en tentasal är F40 den största (ni kommer att fatta om ni börjar plugga här på LTU, alltid ångestfyllt att gå in i F40). Den ligger nere i källaren, utan fönster, med plats för ca 250 studenter skulle jag tro. Det finns toaletter på olika ställen i den salen så att man aldrig behöver gå utanför dörrarna innan man är klar med tentan. När det är fullt ös där kanske det är ca 10 tentavakter eller något sådant på plats.

Oftast brukar en lärare från den kurs man skriver tenta i dyka upp på tentan så att man kan ställa frågor om det är någon formulering eller liknande man undrar över. Ibland händer det ju också att tentan är felskriven eller att det fattas information i uppgiften. Det finns också alltid ett telefonnummer som man med hjälp av tentavakten kan ringa om man vill nå läraren.

Om man misslyckas med en tenta kommer det omtentatillfällen innan nästa ordinarie tentatillfälle. De flesta studenter brukar misslyckas med någon tenta. Man kanske är nervös eller sjuk eller så kanske man inte har pluggat tillräckligt. Mitt tips är ju att om man misslyckas med en tenta så bör man lägga energi på att klara den vid nästa tentatillfälle så att man inte skjuter upp omtentan, det är bra att ligga i fas hela tiden. Sköter man allt rätt ska det inte vara några problem att klara sina tentor. Man lär sig också efter hand hur man ska plugga på bästa sätt. Det skiljer sig en del från proven man hade i gymnasiet.

Om man misslyckas med för många tentor kan man ju få problem med CSN också, de ställer ju krav på att man ska klara ett visst antal kurser per läsår/termin. Om man inte klarar deras krav får man inte heller några mer pengar av dem...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar