tisdag 12 februari 2013

Total Brannsikring AS

Idag anordnades ännu en arbetsmarknadskväll av BRINN. Det var Total Brannsikring AS som var på besök, de hade bilat ner från den norska staden Alta. De berättade om sig själva och hur arbetslivet ser ut som brandingenjör i Norge. Det fungerar alldeles utmärkt att plugga till brandingenjör i Sverige för att sedan börja jobba i Norge. Det finns en skola i Norge som utbildar brandingenjörer där ca 30 personer utexamineras årligen. Jag skulle gissa på att de flesta av dessa ingenjörer väljer att jobba något längre söderut än Alta, något som gör att de också riktar en del av sin marknadsföring mot brandingenjörer i Sverige.

Det fanns möjlighet till att göra exjobb, sommarjobba och även i framtiden få fast anställning på detta företag. De har planer på att nyanställa tre brandingenjörer på ca två år. Jag vet inte om man kunde vara på deras kontor och göra exjobb eller om man bara kunde ha kontakt med dem på distans, det är i alla fall en intressant idé att överväga.

Språket är ju inte heller något direkt problem, kan dock ta ett tag innan man lär sig skriva rapporter på korrekt norska kanske...

Idag blev vi helt klara med projektet vi har gjort i husbyggnadsteknikkursen vilket också lämnades in. Det känns gött att vi är helt klara med det nu. Vi förberedde också en muntlig presentation av projektet (en brandskyddsdokumentation) under eftermiddagen. Jag ska förbereda mig lite ikväll mer ingående vad jag ska säga. Presentationen är om sex dagar och min grupp ska träffas i morgon och köra ett "genrep". Det känns ganska bra att göra det i god tid så att man är samspelta när presentationen väl genomförs.

En brandskyddsdokumentation är ett dokument där "egenskaperna och förutsättningarna för brandskyddet i den färdiga byggnaden redovisas". Vi har utifrån de ritningar och den information vi fått upprättat ett sådant dokument. Vi bestämmer hur många personer som får vistas i lokalerna, var någonstans nödutgångar måste finnas för att sträckan till närmsta nödutgång aldrig blir för lång, vilken brandklass ytskikten på väggar ska ha etc. Vi har också delat in byggnaden i olika brandceller, vilket i princip innebär att väggar och dörrar runt en brandcell ska stå emot en brand under en bestämd tid. Man brukar specificera bärförmåga, täthets- och temperaturkrav. Om en vägg klassas "REI 60" ska den tåla brand i 60 minuter och under denna tid inte rasa, kunna isolera värmen samt vara tät, enkelt förklarat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar