tisdag 5 mars 2013

Laboration: Stålpelare utsatta för standardbrand och axialtryck

Idag hade vi en laboration i husbyggnadskursen. Kortfattat gick det ut på att vi skulle belasta en stålpelare och samtidigt upphetta den för att undersöka den kritiska temperaturen vid vilken balken knäcks, och hur lång tid det tar innan detta sker. Försöket upprepades med en balk som var målad med brandskyddsfärg.

I laborationsrapporten ska vi också räkna på det teoretiskt för att kunna jämföra värdena och se om teorin stämmer överens med vårt praktiska försök.

Det är alltid bra att ha labbar i kurser då det ger mig en ökad förståelse för vad man faktiskt håller på med. Man får prova det man lärt sig i klassrummet i "verkligheten".

Jag bifogar lite bilder från labben idag så får ni en liten bild av vad vi pysslar med. Man läser ju en del konstruktion som brandingenjör på LTU, här får ni se lite av vad det innebär.

 Bild 1. Den ugn i vilken vi placerade stålpelarna placerades.
Bild 2. De båda pelarna, till höger oskyddad, till vänster med brandskyddsfärg.
 Bild 3. Oskyddad balk efter genomfört försök.
 Bild 4. Oskyddad balk efter genomfört försök.
 Bild 5. Hela "maskinen" som vi använde oss av. Personen på bilden står och tittat ner i själva ugnen (se bild 1) och närmast i bild finns datorskärm där vi kunde avläsa stålets utvidgning  temperaturer från 4 olika plattermoelement som fanns placerade inuti och utanpå pelaren. På panelen till vänster kunde vi avläsa vilken temperatur ugnen höll och vilken riktvärde ugnen hade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar