onsdag 15 maj 2013

Studiebesök Edinburgh

Sådär, nu är jag tillbaka från Edinburgh.

Det var en trevlig resa med mycket god mat och dryck. Under lördagen och söndagen hade vi ledig tid då vi kunde gå runt i staden och spana in omgivningarna. Det blev en del besök på pubar, krogar, en whiskyprovning mm. Några klasskamrater hyrde en bil och gjorde en resa i "highlands".

Under måndagen åkte vi till universitetet i Edinburgh, där vi blev mottagna av Martin Gillie (som jag skrivit lite om i två tidigare inlägg, länk och länk). Vi fick en rundvandring på området där vi tittade i två olika laborationslokaler. De pysslar mycket med brand och konstruktion och vi fick en presentation av deras olika ugnar och testanordningar. De hade tillgång till mycket större brandlabb än vad vi har här på LTU så det var intressant att titta på.

Vi fick också två kortare presentationer av två andra personer från universitetet. Båda var duktiga och det var intressant att höra vad de pratade om. Bland annat fick vi en liten genomgång av beräkningar som de har utfört på World Trade Center, de har gjort beräkningar både för hand och via simuleringar i datorer där de har bevisat att tornen hade rasat av branden även utan att flygplan kraschat in i dem.

Den andra presentationen handlade om hur räddningstjänst kan genomföra en insats i en byggnad med hjälp av kameror, sensorer och ett datorprogram. Om man förser en byggnad med sensorer så kan dessa kopplas till ett datorprogram som man har utvecklat. Detta datorprogram kan med hjälp av temperaturer och luftflöden göra en prognos av brandens utveckling, en prognos som hela tiden uppdateras i takt med att branden utvecklas. Om man kombinerar detta med kameror i byggnaden (något som kan bli svårt att genomföra i verkligheten) får räddningstjänsten ett bra beslutsstöd när man genomför en insats.

Hur som helt, jag kan sammanfatta det hela som en mycket lyckad och rolig resa. Nu är det dags att ställa om sig till verkligheten igen och förbereda sig inför slutspurten i de båda kurser vi för tillfället läser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar