onsdag 13 mars 2013

Hållfasthet vid brand.

Idag hade vi en mycket duktig gästföreläsare från universitetet i Edinburgh, Martin Gillie, jag har skrivit om honom tidigare.

Han var i alla fall på plats här idag och höll en riktigt bra föreläsning. Han repeterade hur man beräknar kritisk last för en balk vid brand, alltså hur mycket balken tål vid en viss temperatur innan den gör sönder (yieldar). Han gick också igenom hur vi beräknar krisisk last och kritisk temperatur för en armerad betongbalk. Husbyggnadskursen är riktigt intressant och vi lär oss bra beräkningar framför allt för stålpelare och stålbalkar.

Det finns kurser i civilingenjörsutbildningen där man läser mer om både stål, trä och betong, den här kursen vi läser nu har alltså inriktning mot stål.

Jag såg också idag att jag blev godkänd på inlämningsuppgift nr 1 och nr 2 i husbyggnadskursen. Uppgift 2 bestod i att räkna på en 5 m lång stålbalk. Bland annat skulle vi beräkna kritisk spänning (innan balken knäcks), kritisk temperatur (hur varmt det kan bli innan balken knäcks) osv. Nu är det bara en inlämningsuppgift och en labbraport kvar att bli godkänd på (och tentan som kommer så klart...).

En stor del av min klass ska åka till Edinburg på en studieresa senare i maj. Jag är lite osäker exakt vilka datum det bli men vi börjar få ordning på själva resan nu. Idag röstade vi om vilket flygbolag vi ska åka med och vi har kommit en bra bit på väg med att jobba ihop pengar nu. Bland annat ska vi besöka universitetet och titta hur det ser ut där och göra studiebesök mm. Resan anordnas av oss studenter som det ser ut idag. Martin Gillie passade på att berätta lite om själva universitetet och visade lite bilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar