tisdag 12 mars 2013

Årskurs 1

Tänkte skriva en genomgång av varje årskurs, vad som händer, vilka kurser man läser osv. Ett litet försök att skapa en helhetsbild av vad man läser och vilka kunskaper man har när man har pluggat till brandingenjör på LTU. Tanken är alltså att det kommer att bli totalt tre inlägg om detta. Jag kommer inte att skriva någon genomgång av de sista två kurserna i trean eller något om civilingenjör då jag inte har läst de kurserna.

Så, detta inlägg kommer helt enligt rubriken att handla om första året som brandingenjör på LTU. Kom nu också ihåg att detta är min egna personliga tolkning och det är inte säkert att alla personer skulle beskriva kurserna på samma sätt.

Som jag tidigare beskrivit består varje läsår av två terminer, där varje termin består av två läsperioder och i varje läsperioder läser man två kurser. Man läser således två kurser samtidigt, fyra gånger per läsår vilket resulterar i att man i ordinarie studietakt läser åtta kurser på ett läsår. Om man vill och är beredd att trixa lite så kan man välja till fler kurser för att bli klar snabbare med utbildningen.

Hur som helst, de åtta kurser man läser under första året är:

Läsperiod 1     Risk och säkerhet - Grundkurs
                        Differentialkalkyl (matte 1)
Läsperiod 2     Fysik 1
                        Linjär algebra och integralkalkyl (matte 2)
Läsperiod 3     Grundkurs i projekt- och industriell ekonomi
                        Linjär algebra och differentialekvationer (matte 3)
Läsperiod 4     Kemiska principer
                        Matematisk statistik

Som ni kan se blir det en hel del matte och första året är ganska tungt. Detta är dock absolut ingenting att vara rädd för utan går alldeles utmärkt att ta sig igenom om man bara vill och är beredd att plugga en del. Jag kommer inte att förklara respektive mattekurs mer här utan jag låter titlarna tala för sig själva så får ni googla om ni vill veta mer om dessa.

Risk och säkerhet - Grundkurs: Här är syftet att man som student ska få en introduktion till programmet. Lärare i denna kurs är Daniel Olsson. Han jobbar på räddningstjänst här i Luleå och är utbildad  civ. ingenjör i väg och vatten samt utbildad brandingenjör. Han är väldigt duktig på att undervisa och förstår helheten väldigt bra då han både undervisar och är yrkesverksam brandingenjör. I den här kursen går man igenom grunderna och får testa på att göra lite riskmatriser och inventera risker i en lägenhet mm. Man har också mycket kunniga gästföreläsare, broexperter, räddningsledare mm.

Fysik 1: Detta är en introduktionskurs till den konstruktion och hållfasthet som man senare i programmet kommer att läsa. Man får lära sig lite om friläggning av krafter, moment osv. Fysiken kommer att finnas med i många kurser senare i programmet så detta är alltså en mycket nyttig kurs.

Grundkurs i projekt- och industriell ekonomi: Den här kursen tillför väl ingenting rent utbildningsmässigt. Man kommer ju inte att läsa någon mer ekonomi sedan och kursen är ju inte kopplad till brand, vilket ni kanske förstår. Men alla som är färdigutbildade ska ju ut i arbetslivet och på vilken arbetsplats man än hamnar kommer man ha nytta av att kunna lite företagsekonomi. Det är viktigt att veta hur en företagsledning resonerar och tänker kring ekonomin då man själv kommer att vara en del i den ekonomin. Den här kursen ser till att man förstår helheten och varför ett företag agerar som det faktiskt gör.

Matematisk statistik: Statistik kommer in lite senare under utbildningen också. Denna mattekurs är inte kopplat till risker eller olyckor. Vi får dock i en senare kurs använda kunskaperna från denna mattekurs för att beräkna just risker och sannolikheter för olyckor. Det är många moment i den här kursen som påminner väldigt mycket om den diskreta matten som man kan läsa på gymnasiet.

Kemiska principer: En grundkurs i kemi, kort och gott. Vad jag gillar med denna kurs är att den är uppdelad på totalt fyra deltentor istället för en stor sluttenta. Det gör att man kan fokusera mer på varje delmoment i kursen. Det dyker upp en hel del nytt som man inte läser på gymnasiet men håller överlag en ganska lätt nivå. Bra med en introduktion så här i årskurs ett. Vi läser ju mer kemi i årskurs två och då är det bra att ha haft den här kursen i ettan.

Matematik: Matten kommer in på ett eller annat sätt i nästan varje kurs som ingår i programmet. Det kan absolut kännas tungt med så mycket matte under första året men jag tror att det är bättre att läsa allt på en gång än att sprida ut det mellan årskurserna. Dels är det lättare att läsa alla kurser när man ändå har "mattetänket" inne och dels för att man behöver en del av kunskaperna i andra kurser. Bortsett från att man behöver de direkta mattekunskaperna tränar man sig i "problemlösning" när man läser matte. Även om man inte är medveten om det har man lärt sig att tänka på nya sätt och hitta olika vägar för att läsa problem i helt andra ämnen som inte har med matte att göra.

Bortsett från riskkursen så ingår alla dessa kurser i alla ingenjörsutbildningar. Detta innebär alltså att det är i princip problemfritt att efter ett år byta program på LTU. Både från brandingenjör men också till brandingenjör. Om man inte kommit in på programmet men tror eller vet att man ska bli antagen följande år kan det vara en idé att läsa ett annat program med samma kurser och försöka välja till riskkursen. Det fungerar inte att göra så med hela utbildningen, att söka kurserna utan att vara antagen som brandingenjör då många kurser ställer som krav att man är antagen, men första året går att lösa så.

Bortsett från dessa obligatoriska kurser finns det också en kurs som alla i min klass har läst extra under första året. Kursen är inte obligatorisk utan är helt frivillig att läsa. Dock, om man vill kunna genomföra sin praktik är denna kurs obligatorisk. Det ingår också två valfria kurser senare i utbildningen och man kan då tillgodoräkna sig denna om man väljer att läsa den. Kursen heter "projektkurs brandteknik" och är en väldigt lärorik och rolig kurs att genomföra. Kursen börjar i januari då man under en vecka får öva som brandman på räddningstjänstens övningsfält. Detta innebär både teori och praktik kring rökdykning, släckning, klippa i bil, kemolycka, radiokommunikation mm. Det är väldigt basic grejer som är väldigt roliga, man gör här en "kall" rökdykning, alltså förbundna ögon i rumstemperatur. Man blir undervisad av kunnig personal från räddningstjänsten. Syftet med att momentet ligger i januari är att man också ska få perspektiv på hur det är att jobba som brandman på vintern.

Nästa moment i den kursen sker efter sista läsperioden, två veckor på sommarlovet, det brukar vara de två veckor som är precis före midsommarafton. Då genomför man två veckor med lite mer avancerade övningar på övningsfältet på Sandö (utanför Kramfors). Efter dessa två veckor är det dags för brandmannapraktiken. Man söker inte praktikplats själv utan det är något som BRINN tar hand om, så får man istället söka bland de platser som BRINN har skaffat. Detta då räddningstjänsterna inte vill bli tillfrågade av 30 personer från LTU plus de nere i Lund.

Att man kan göra praktik och läsa projektkursen mm är ju inget som man måste ha koll på när man kommer som ny student, man får information om allt sådant under tiden som man går första året. Jag tänkte bara att det kan vara bra att känna till lite att möjligheten finns och att om man vill göra praktik blir det den första sommaren.

Detta var väl i princip allt jag hade tänkt skriva om det första året som brandingenjör här på LTU. Snart kommer uppföljande inlägg om de senare två årskurserna.

5 kommentarer:

  1. När du säger alla ingenjörs utbildningar,menar du då dom i Luleå eller rent generellt?

    Mvh
    Marim

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marim!

      Jag syftar på Luleå specifikt. Hur det ser ut på andra universitet vet jag ej, men jag misstänker att upplägget är liknande.

      Radera
  2. Om man inte har kemi 1, finns det då möjlighet att söka en annan utbildning på luleå och sedan byta?
    och läsa upp kemi parallelt?
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jag vet inte med säkerhet, bäst är nog att kontakta universitet och ställa frågan till dem!

      Radera