söndag 30 december 2012

Valmöjlighet inför arbetslivet.

Så vad vill jag jobba med efter studietiden? Var någonstans kan jag jobba och med vad? Trots en så inriktad utbildning i en så liten bransch (ok, får väl erkänna att branschen och alla valmöjligheter verkar bli större och större ju längre jag kommer i utbildningen) finns det massor med olika valmöjligheter och alternativ.

1. Ska man plugga i Luleå eller i Lund?

Jag kunde komma in på båda utbildningarna och jag valde Luleå i första hand och Lund i andra hand. Exakt varför jag gjorde så är jag lite osäker på så här i efterhand. Jag vet dock att jag tyckte att det verkade lättare att skaffa bostad i Luleå jämfört med Lund. Vad gäller kvalitet på utbildningen mellan de båda skolorna finns det nog ingen större skillnad. Man blir inte mindre värd på arbetsmarknaden bara för att man har gått på den ena eller den andra skolan. Mitt tips är alltså att man väljer den orten som känns rätt. Luleå kan erbjuda skidåkning, natur, lättare att få bostad etc. Lund ligger inte lika långt bort från allt, att utbildningen har fler år på nacken där kanske känns tryggare?

Min poäng är i alla fall att här spelar det ingen större roll vilket val man gör. Jag kan bara tala för oss som pluggar i Luleå och jag är sjukt nöjd med mitt val av studieort, jag hade valt LTU om jag fick chansen igen.

2. Ska man jobba inom privata sektorn eller ska man jobba inom kommun (exempelvis räddningstjänst), länsstyrelse, MSB, landsting etc?

Detta val behöver man inte göra direkt när man väljer att plugga som brandingenjör utan detta val gör man när man börjar bli klar/är klar.

Om man ska jobba inom kommun, MSB osv. ställer arbetsgivaren i princip alltid kravet att man ska ha gjort "RUB-året". Slänger in en länk (en länk till) så har ni möjlighet att kika lite på egen hand. Om man läser brandingenjör i normal takt blir man färdig vid jul. På vårterminen börjar också RUBen och man kan således gå direkt vidare dit efter jul. Det finns absolut enstaka fall av brandingenjörer som jobbar inom räddningstjänst eller dylikt som inte har gjort RUBen men majoriteten har absolut gjort det. Ska man läsa denna påbyggnadsutbildning finns det bara ett alternativ och det är nere i Revinge.

Jag själv kommer inte att läsa RUB då jag vill jobba på ett konsultbolag. Vem vet, jag kanske hinner ändra mig då jag faktiskt har ett år kvar på utbildningen. Det är absolut många i min klass som tvekar och hunnit ändra sig flera gånger angående detta.

3. Ska man "nöja" sig med brandingenjör eller ska man plugga vidare till civ. ingenjör?

Det är ju klart lättast att göra denna vidareutbildning nu när man ändå är student och van vid att plugga, känner massa folk på universitetet, läsa vidare med klasskamrater etc. I Luleå heter påbyggnaden "Civilingenjör brandteknik" och i Lund heter vidareutbildningen "Civilingenjörsutbildning i riskhantering", båda är på 120 hp.

Med påbyggnaden förlängs ju brandingenjörsutbildningen (som är 3,5 år) med 1,5 år och man har alltså möjlighet att göra allt på en gång och man landar då på totalt 5 år. Man har så klart möjlighet att läsa in kurser och på så sätt kunna bli klar snabbare.

Jag själv kommer som det ser ut idag att nöja mig och vare sig läsa vidare med RUB eller med civilingenjör. Jag tror förresten att det går att läsa brandingenjör på ena orten och sedan civilingenjörspåbyggnaden på andra orten. Jag vet dock inte detta med säkerhet utan detta är något ni själva får kontakta respektive universitet och förankra fakta på egen hand innan ni tar ett beslut om att göra så.

Diskussion.

För att förenkla det hela lite utgår jag ifrån vad klassen ovanför mig har tagit för beslut. Ca 1/3 kommer att göra RUB, ca 1/3 kommer att läsa civil och återstående tredjedel kommer att gå direkt till arbetslivet som brandingenjörer. I min klass vet jag faktiskt inte hur det blir riktigt, folk ändrar sig hela tiden. Jag tror att det kommer bli ungefär samma uppdelning men att det blir lite fler som gör RUB och lite färre som läser till civil.

Slutsats:

Hur man än gör, vilken skola man än väljer och vilka inriktningar man väljer så är brandingenjörsutbildningen en riktigt bra utbildning och man har väldigt bra förutsättningar inför arbetslivet. Man är väldigt eftertraktad och det finns i dagsläget ett behov av att rekrytera brandingenjörer.

Jag kan tillägga, att jag på senaste arbetsmarknadskvällen träffade en student som gick året över mig. Hen (!) ska nu läsa RUB till våren och sökte direkt efter examen 7 olika tjänster varav personen fick erbjudande om anställning på alla 7 tjänsterna. Nu vet jag inte men jag spekulerar i att det var 7 tjänster inom räddningstjänst som personen sökt.

Jag kan bara tala för mig själv och jag är mycket nöjd både med val av utbildning och med val av universitet (Luleå tekniska universitet).

När det väl kommer till att söka jobb finns det många olika möjligheter till arbetsplatser. Nu kommer jag ju absolut inte kunna få med alla arbetsgivare men syftet är i alla fall att man ska få en liten förståelse för var någonstans man har möjlighet att söka arbete efter avslutade studier. Dessa arbetsgivare anställer säkerligen både brandingenjörer och de som läst vidare till civilingenjörer och vissa ställer krav på RUB.

Lite tips från LTU
Inspiration från Wikipedia
Inspiration från Saco
Försäkringsbolag (I artikeln; Länsförsäkringar)
Konsultfirmor så som Briab, Brandskyddslaget, WSP mm
Länsstyrelse länk, länk och länk
Landsting länk,
MSB

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera