lördag 3 maj 2014

Brandlarm ≠ Utrymningslarm

Jag tänkte presentera en  detalj, som är lite intressant.

Innan jag började studera till brandingenjör hade jag ingen aning om att det faktiskt var en väsentlig skillnad mellan ett brandlarm och ett utrymningslarm och att man inte kan likställa dessa med varandra.

För att förklara vad respektive anordning är för något kommer jag att citera Plan- och byggtermer 1994 utgivna 1994 framtagna av Terminologicentrum i nära samarbete med Boverket.

Automatiskt brandlarm (eng. Automatic fire-alarm system):

"Anläggning avsedd att elektriskt påverkas av 
olika fenomen vid brand så att larm avges."

Utrymningslarm (eng. Evacuation alarm):

"Larmanordning som avger signal som kan
uppfattas av personer inom en byggnad eller
anläggning eller del därav när utrymning skall ske."

I vardagsspråk är det vanligt att endast prata om utrymningslarmet då det är detta man oftast kommer i kontakt med som privatperson, men man brukar kalla detta för brandlarm. Det man i själva verket hör när man befinner sig i en byggnad som börjar brinna är alltså inte brandlarmet utan utrymningslarmet. Däremot är det det automatiska brandlarmet som påverkas av fenomenet brand och skickar signal till utrymningslarmet som börjar ljuda vilket uppfattas av personerna inom byggnaden (eller kanske bara inom den berörda delen av byggnaden) vilka kan påbörja en utrymning. Det är också brandlarmet som skickar en signal för att larma berörd räddningstjänst vilka gör en utryckning till platsen och inleder släckning av branden eller vad som nu är aktuellt.

Kanske en petitess för de flesta, men nödvändigt som brandingenjör att känna till denna skillnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar