lördag 18 januari 2014

Att tänka på under utbildningen - Rapportskrivning

Här kommer ett tips till dig som ska börja studera till brandingenjör eller som redan nu studerar.

Se till att du under din utbildning verkligen lär dig hur du på ett bra sätt skriver en rapport. Rapportskrivning kommer att bli en stor del av ditt arbetsliv, vare sig du jobbar inom räddningstjänst eller som konsult.

På universitetet blir det aktuellt att i många kurser skriva olika typer av rapporter. Se till att du tar till dig av den kritik du får av dina lärare, och se till att du verkligen tar lärdom av all respons du får. Allt från upplägg och disposition till språkliga detaljer.

Det är lätt att under utbildningen inte bry sig mycket om just denna detalj. När man sitter ner efter en genomgång, laboration eller vad det nu är som är bakgrund till rapporten är det lätt att fokusera på att så snabbt som möjligt bli klar med rapporten och skicka in den snarast möjligt. Men jag vill påstå att det är lika mycket värt att samtidigt tänka på att göra en så bra och snygg rapport som möjligt. Ditt universitet har mycket material om rapportskrivning, sök fram detta och läs igenom och tänk på vad du läst nästa gång du skriver din rapport. Passa på att fråga dina lärare om du har några frågor, du kommer garanterat att få en genomgång på rapportskrivning i någon av dina kurser på universitetet. Se till att lära dig rätt från början, det kommer du ha stor nytta av under hela din utbildning och framför allt i ditt arbetsliv.

Utbildningen går verkligen snabbt, efter 3,5 år (eller 5 om man läser till civilingenjör) ska man ut i arbetslivet, och då ska dina rapporter hålla en sådan kvalitet att de kan skickas ut till en kund, myndighet, projektledare eller vem som nu ska ha rapporten (det tar kanske ett tag innan man lärt sig systemet som just din arbetsgivare använder sig av, men man ska ändå ha koll på hur man skriver en rapport). Det är lätt att under utbildningen glömma bort att man snart ska börja jobba, och att din arbetsgivare med stor sannolikhet förväntar sig att du ska kunna hålla en god nivå på ditt rapportskrivande.

Jag har nu kommit igång med att jobba på min nya arbetsplats (mer om det i ett senare inlägg) och kan konstatera en en stor del av arbetet går ut på att skriva rapporter, utlåtanden, yttranden, brandskyddsbeskrivningar, mm. Jag tycker än så länge att rapportskrivandet är roligt (jag kanske tröttnar efter att ha skrivit ett antal rapporter) men kan ändå utveckla mitt rapportskrivande mer innan jag blir helt nöjd.

För dig som vill läsa mer om rapportskrivande finns nedan några bra länkar.

Länk till instruktioner från LTU.

Länk till instruktioner från KTH.

Länk till instruktioner från LTH.

Nu skiljer sig upplägget av en rapport lite mellan universitetet och det faktiska arbetslivet. Det som jag än så länge har läst och skrivit på jobbet har inte haft samma upplägg som från universitetet med diskussion och analys mm, utan i arbetslivet handlar det mer om att leverera ett resultat (i alla fall som konsult), men poängen kvarstår, se till att bli bra på att skriva rapporter under din studietid. Det förväntas av dig att du behärskar det när du kommer ut i arbetslivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar