Nu börjar det närma sig slutet på läsperiod 4 och därmed också på årskurs 3. I slutet av maj har jag läst tre år, 6 terminer, 12 läsperioder, 26 kurser. Kvar efter sommaren återstår således bara mitt examensarbete.
I kursen
Temperaturberäkning i konstruktioner återstår bara fyra lektioner i veckan som kommer, veckan därefter är det dags för ytterligare fyra lektioner då vi ska ha redovisning av den projektuppgift vi för tillfället arbetar med. Jag och en klasskamrat har suttit i helgen och har nu nästan skrivit klart slutrapporten. Denna slutrapport (assignment 2) har jag beskrivit i tidigare inlägg (
här och
här). Hur som helst består den av tre olika delar, två delar har gått ut på att skriva excelapplikationer, en där vi beräknar brandtemperatur och en brands varaktighet under olika förutsättningar och en där vi beräknar ståls temperatur för sex olika brandscenarier. Den tredje delen har gått ut på att först genomföra en simulering i FDS (vilket tog min dator 5 dygn att genomföra) där en pelare utsätts för brand i en timmes tid för att sedan föra in dessa resultat i datorprogrammet TASEF för att där beräkna temperaturen i pelaren. Se bilder nedan.
I kursen
Distribuerat beslutsfattande och kulturmöten återstår nu tre lektioner innan det är dags att få genomgång inför hemtentan som ska skrivas i den kursen.
Här kommer några bilder från rapporten som vi håller på och skriver i temperaturberäkningskursen.
|
Bild 1. Hur stålets temperatur utvecklas beroende på gastemperaturen. |
|
Bild 2. Helt enkelt en graf som beskriver brandtemperaturen i en rumsbrand enligt vår beräkningsmodell. |
|
Bild 3. Så här ser rummet ut i FDS. Branden pågår en timme och de gröna plupparna är mätpunkter på pelaren. |
|
Bild 4. Den stora "klumpen" (det område som i princip bara är mörkblått) övertill är betongvägg och kvadraten under (lite mer färgglad) är tvärsnittet av pelaren. Det är en stålpelare av typen HE300B som är fylld med betong. Här visas temperaturen efter en timmes brand. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar