Grattis till alla er som valt brandingenjörsutbildningen till hösten, ni kommer inte bli besvikna.
Nu har vi kommit igång bra med kursen temperaturberäkningar som vi läser. Vi har börjat jobba med vår första assignment som ganska snart borde vara redo att lämnas in. Uppgiften går ut på att utföra lite olika simuleringar för ett rum med en brand i ena hörnet och en stålpelare placerad mitt i rummet. Själva tanken är att vi ska se vad branden har för påverkan på pelaren genom att ändra lite olika parametrar.
För tillfället har jag 5 simuleringar igång samtidigt på 2 olika datorer. Vi valde nog att göra lite för noggranna simuleringar, då dessa verkar bli lite för tidskrävande. Jag hoppas att dessa simuleringar ska vara slutförda om ca ett dygn. När simuleringarna är klara får vi ut massor av bra värden i excel som vi kan jämföra i olika grafer mm. Då kan vi se vilken temperatur vi kommer upp i för de olika simuleringarna.
Vi använder i stort sett enbart FDS (och några program till) i årskurs 3. Även om det kan vara lite klurigt i början att få till simuleringarna på korrekt sätt tycker jag att det är ganska roligt att använda sig av programmet under utbildningen. Framför allt då jag vet att det används flitigt i arbetslivet då man tittar på hela byggnader och utför simuleringar för olika scenarier. Exempelvis kan man undersöka brandgasspridningen i en skola eller ett köpcenter för att se hur väl nödutgångar mm är placerade. FDS är alltså ett bra program att kunna behärska.
Att köra programmet och elda och visa bilder så som jag gör nedan kan vem som helst göra. Vi har dock lärt oss massor av teoretisk bakgrund till hur eld, värme och brandgaser agerar och fungerar för att få en full förståelse för resultatet. Det kan ofta bli fel när man simulerar och vi brandingenjörer är duktiga på att tolka resultatet på ett korrekt sätt. Beroende på hur mycket värden man väljer att mäta kan vi få ut riktigt mycket värden från excel.
Bilden nedan är från en av mina pågående simuleringar. Jag har valt att inte visa någon eld eller rök utan bara visa hur mycket strålningsenergi som tas emot av alla ytor i rummet. Framför allt är vi intresserade av stålpelaren som syns mitt i rummet. Det brinner i det område i hörnet som är rött här på bilden. Lågorna går ungefär hela vägen upp till taket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar