Idag var vår lärare Björn Karlsson på plats på LTU för att hålla en repetition i kursen Branddynamik 2 inför kommande tenta. Han gick också igenom en övningstenta. Björn är från Island och är också bosatt där och håller alla föreläsningar på distans, något som fungerat hur bra som helst under kursens gång. Björn var på plats från 8:15 fram till lunch. Värt att nämna är kanske att Björn pratar svenska då han tidigare studerat i Sverige.
Efter lunch satte jag mig med klasskamraten som jag ska hålla en muntlig presentation tillsammans med i morgon och satte ihop en presentation som vi blev nöjda med. Det ska bli spännande att se hur den presentationen går i morgon.
Här nedan tänkte jag presentera en av uppgifterna i övningstentan, så att ni får en uppfattning om vad det är vi gör i kursen branddynamik 2.
Rökluckor till ett lager med 7 m takhöjd ska dimensioneras. Man vill att röken inte får sjunka lägre än 3 m från golvet. I lokalen finns en mindre port som är ca 8 kvadratmeter stor. Den kan fungera som tilluftsöppning. Den dimensionerande branden sätts av projektören till 3000 kW (effektivt utvecklad brandeffekt).
För att förenkla beräkningen kan du försumma värmeförlusterna till väggar och taket från de varma brandgaserna. Antag att plymflödet kan beräknas som m=5z^(1,5) där z är avståndet mellan golvet och brandgaslagret och plymflödet beräknas i kg/s.
a) Bestäm den totala storleken på de rökluckor som behövs. Bestäm den tryckdifferens jämfört med utetrycket som driver ut brandgaserna i taknivå. Rita tryckprofilen.
b) Nu finns det ytterligare en liten port i fasaden till lagret. Den totala tilluftsytan kan ökas till 12 kvadratmeter istället för 8 kvadratmeter.Vad får det för konsekvens för undre nivån av brandgaslagret? Var hamnar det (ange inte noggrannare än på 1 dm)? Hur stor blir tryckdifferensen i detta läge? Slutsatser?
Denna kurs känns det i alla fall som att jag har väldigt bra koll på nu och från och med nu är det fullt fokus på fysikalisk kemi som gäller.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar