torsdag 31 oktober 2013

Statistik examensarbete

Jag har ju en viss förkärlek till Excel och jag gillar dessutom att föra statistik över saker och ting. Jag satt och funderade kring hur produktiv jag verkligen är med mitt rapportskrivande till exjobbsrapporten.

Efter varje dag som jag har skrivit på exjobbet laddar jag upp en ny version på dropbox (då jag inte har dropbox installerat på jobbet så måste jag ladda upp manuellt). I dropbox finns all historik över gamla versioner kvar så jag kunde snabbt ta reda på hur mycket rapporten har växt med under tidens gång.

Jag påbörjade arbetet med mitt exjobb den 16 september och började skriva på själva rapporten den 7 oktober. Utvecklingen av antalet ord i rapporten visas i bilden nedan, idag är jag uppe i 6917 ord. Det ska bli spännande att se vad det slutar på.

Statistik över antal skrivna ord i rapporten. Klicka för större bild.

Som tur är blir det lite annat att göra också än att bara sitta och skriva rapport. Det blir ju lätt ganska enformigt att sitta 8 timmar om dagen med rapport. Bland annat håller jag på som bäst med att genomföra de intervjuer som ingår i mitt exjobb. Det tar sin tid med resande fram och tillbaka (även om majoriteten av de jag intervjuar jobbar i Stockholm tar det sin tid) och sedan ska materialet från varje intervju renskrivas osv.

söndag 27 oktober 2013

Luleå + Göteborg

I torsdags var jag uppe i Luleå igen över dagen för att opponera på en exjobbsredovisning. Opponeringen är ett obligatoriskt moment för att få sin examen.

Den muntliga presentationen gick mycket bra och var intressant att lyssna på och jag kände att min opponering blev lyckad också. Jag hade förberett mig med frågor från det att jag läst rapporten. Då jag nu klarat även detta moment kvarstår för mig nu "enbart" att genomföra min egen muntliga presentation (som är inbokad till den 12 december) och dessutom få rapporten godkänd.

På fredagen begav jag mig ner till Göteborg där jag intervjuade en representant från Trafikverket angående projekt Västlänken. Intervjun är en del i mitt eget examensarbete och det hela gick mycket bra, jag fick mycket intressanta svar på mina frågor. Västlänken är ett intressant projekt ur utrymningsperspektiv och det fanns mycket intressanta lösningar som man valt att ha till det projektet.

På onsdag nu i veckan ska jag ner till Malmö för att genomföra en intervju där med räddningstjänst angående Citytunneln i Malmö, det tror jag också blir mycket intressant.

onsdag 23 oktober 2013

Boverket och BBR 21

Här kommer ett litet inlägg om Boverkets byggregler.

Boverket är en förvaltningsmyndighet för frågor om bland annat byggande. De ger ut Boverkets byggregler som innehåller regler och råd kring byggande.

När jag läste årskurs två till brandingenjör på LTU gjorde vi en uppgift i kursen "Drivhus 2: Riskhantering" där vi använde oss lite av Boverkets byggregler (BBR) och då var det upplaga 18 vi gick efter. Detta var samtidigt som BBR 19 höll på att lanserat, en ny upplaga som innehöll ganska stora förändringar. BBR 18 och BBR 19 gällde parallellt under hela år 2012 och från och med 1 januari 2013 var det BBR 19 som gällde. Detta gjorde att när vi läste kursen "husbyggnadsteknik och brandhållfasthet" i årskurs 3 var det BBR 19 vi gick efter.

Den 1 juli 2013 började dock BBR 20 gälla och det är också dessa regler som är gällande nu när detta blogginlägg skrivs. Alltså blev det ytterligare en ny BBR för min del när jag kom ut i arbetslivet.

Som ni märker av texten ovan har det hänt ganska mycket och även om inte ändringarna är så stora mellan version 19 och 20 är det ändå mycket att hålla ordning på.

Anledningen att jag nu skriver detta blogginlägg är att Boverket nu har lämnat förslag på ytterligare en ny version av byggreglerna, BBR 21 som förväntas börja gälla den 1 juli 2014.

En av de stora förändringarna i dessa regler ska enligt Boverket vara lättnader i kraven på student- och ungdomsbostäder för att stimulera byggandet av dessa bostäder.

För mer information kring BBR 21: läs mer på Boverkets hemsida.

Jag kan också passa på att länka till en annan bra brandingenjörsblogg: WUZ

Det var där jag först hittade information kring den kommande BBR 21, se hans inlägg här.

måndag 21 oktober 2013

Massor med exjobb!

Håller nu på för fullt med mitt examensarbete. Har kommit igång med att genomföra intervjuer med personer som är insatta i de olika tunnelprojekt som jag analyserar. Jag har nu dessutom kommit tillräckligt långt med mitt arbete för att kunna lägga mycket tid på att skriva  på själva rapporten. Just själva exjobbsrapporten har en förmåga att vara något mer tidskrävande än övriga skolrapporter då man verkligen vill lägga tid på den och verkligen se till att den blir så bra som möjligt. Det kommer att bli mycket material att hantera till rapporten känner jag, totalt är det 14 intervjuer jag ska genomföra där varje intervju tar ca 40 minuter. Det blir en hel del text och information att få med på ett snyggt och överskådligt sätt i rapporten.

Under morgondagen ska jag i alla fall genomföra intervjuer angående Citytunneln i Stockholm samt Förbifart Stockholm. Jag ska intervjua en person från trafikverket angående Citytunneln och två personer (också från trafikverket) angående Förbifart Stockholm.

Det tycker verkligen att exjobbet är både roligt och intressant och jag känner fortfarande att jag valde helt rätt exjobb att göra. Ämnet tunnelsäkerhet (även om jag bara studerar en mycket begränsad del av en en tunnel, själva trappschakten som används vid utrymning) är mycket intressant och jag har kommit i kontakt med mycket kunniga människor.

Vidare nu i veckan ska jag spendera hela torsdagen i Luleå då jag ska upp dit och opponera på ett exjobb. Tur att flyget upp bara tar en timme och tjugo minuter. Fredagen ska jag spendera i Göteborg där jag ska intervjua en person från trafikverket angående projekt västlänken.

onsdag 16 oktober 2013

Opponering av examensarbete.

Idag fick jag det examensarbete som jag ska opponera på skickat till mig.

Rapporten är på totalt 72 sidor (61 med bilagor borträknade) och presentationen där jag ska vara med och opponera kommer att ske torsdagen den 24 oktober, alltså om en vecka. Titeln på detta exjobb är: "Riskbilden i Stockholms län - avseende farliga ämnen samt bedömning av räddningstjänstens insatsförmåga". Detta arbete är skrivet av en brandingenjör som gått(går) i samma klass som jag.

Även om det är en lång rapport ser jag fram emot läsningen då det är ett mycket intressant ämne att skriva ett examensarbete kring. Planen är att försöka ha läst igenom hela rapporten på fredag denna vecka och ha mina frågor färdiga senast söndag. Detta kommer leda till att jag har i alla fall tre dagar i reserv om jag skulle behöva läsa om eller göra om något.

Opponeringen går ut på att jag ska läsa igenom rapporten och därefter därefter ge feedback kring saker som varit bra/dåliga. Det finns här en punktlista att gå efter med saker man ska tänka på. Sedan ska även den muntliga presentationen kommenteras (denna del av opponeringen är muntlig), där ges också lite frågor kring arbetet muntligt.

fredag 11 oktober 2013

Full fart med exjobbet

Mitt examensarbete fortlöper helt enligt plan och jag har nu anmält mig till en muntlig redovisning i december. Den 24 oktober ska jag upp till Luleå för att opponera på en annan brandingenjörs exjobbspresentation och i december ska jag således upp och presentera mitt eget.

Idag har jag besökt A-trains kontor där jag träffat och pratat med säkerhetschefen och en tunnelsäkerhetsexpert. A-train äger och driver Arlandabanan och jag fick en genomgång av säkerheten vad gäller utrymning ur deras tunnel ute vid Arlanda. Jag ska träffa dem igen nästa vecka för att genomföra en intervju till mitt examensarbete. Dagens möte var av "förberedande karaktär" så att jag fick en inblick i tunneln och så att de fick veta lite mer om mitt exjobb.

Jag har nu kommit till den fas i exjobbet där jag ska intervjua personer angående de olika tunnelprojekt i Sverige som jag analyserar i min omvärldsanalys. Jag kommer också att ha möjlighet att ställa frågor till räddningstjänsten i Wien angående en lång tunnel där och förhoppningsvis kommer jag att kunna genomföra en intervju angående en dansk tunnel också.

Jag har nu planerat in en resa till Göteborg där jag ska träffa en person från trafikverket angående projekt västlänken samt att jag ska ner till Malmö och träffa en person från räddningstjänsten där angående Citybanan i Malmö.

Resterande personer som jag kommer att intervjua om diverse projekt jobbar i Stockholm så jag kommer att ha möjlighet att träffa dem här vilket underlättar det hela något.

söndag 6 oktober 2013

BBR + Brandskyddsdokumentation

Här kommer ett spretigt inlägg som handlar som vad man jobba med som brandingenjör och lite kring att det finns ett stort behov av våra kunskaper.

Om man som jag väljer att efter sina studier till brandingenjör gå mot att bli brandkonsult kommer man att få jobba mycket med BBR, boverkets byggregler.

I avsnitt 5:12 i BBR står det att "en brandskyddsdokumentation ska upprättas", och sedan följer information om vad som ska finnas i brandskyddsdokumentationen. Om man sedan läser på boverkets hemsida står det "Vid större byggprojekt är det lämpligt att ta hjälp av en brandkonsult för att projektera brandskyddet och ta fram en brandskyddsdokumentation" och det är här som jag som brandingenjör kommer in i bilden.

Att ta fram en brandskyddsdokumentation utan att ha någon erfarenhet eller kunskap av detta sedan tidigare är inte helt lätt och kommer antagligen leda till att man får avslag på bygglovet från kommunen. Det är väldigt mycket man ska ta hänsyn till och det kan vara svårare än man tror att tolka och tillämpa dessa regler.

Förhoppningsvis kontaktar man oss brandingenjörer i ett tidigt skede så att vi snabbt kan tala om vad som är genomförbart och inte. Det värsta som kan hända är att vi blir kontaktade när alla ritningar och handlingar är helt färdiga och inte alls stämmer överens med kraven på brandsäkerhet, exempelvis antalet utrymningsvägar, brandcellindelning mm. Det kan då krävas mycket jobb för att få tillstånd att bygga och hade blivit avsevärt billigare att ha med oss från början.

Jag tycker att det är väldigt roligt att ena veckan få sitta med brandsäkerheten i en kyrka för att därefter vara med och projektera en skola, samtidigt som man är delaktig i arbetet med en ny hockeyarena. Det blir en stor spridning och bredd i det man gör och inget projekt är det andra likt. Man kommer i kontakt med mycket duktiga människor och gör man ett bra jobb får man så klart fler uppdrag av dessa sedan. Jag trivs otroligt bra med mitt val av utbildning och ångar inte en sekund att jag började plugga brandingenjör på LTU.

Är det oundvikligt och obligatoriskt att som utexaminerad brandingenjör sitta och arbeta med brandskyddsdokumentationer? Absolut inte, men det är en stor del av vad de flesta brandingenjörer arbetar med. Det finns de brandingenjörer som är specialister och enbart jobbar med ventilationsfrågor, tunnelsäkerhet, människors beteende vi brand, riskanalyser, kärnavfallshantering, etc. Precis som jag skrivit tidigare här på bloggen finns det en otroligt stor bredd på yrkeslivet och möjligheterna som brandingenjör.

onsdag 2 oktober 2013

Exjobbet

Nu har examensarbetet tagit ganska bra fart och jag känner att det går något bättre än jag planerat och jag ligger nog bra till tidsmässigt. Det är ju skönt att ha lite extra utrymme om något skulle strula till sig...

Att sitta på ett kontor med enbart brandingenjörer skapar en väldigt skön miljö för att arbeta med ett exjobb så som jag gör. Dels kan jag ta en paus när de andra diskuterar något problem eller liknande vilket jag tycker är mycket lärorikt att lyssna på och inflika lite frågor. Det är ju mycket nytt för mig som är ny på arbetsmarknaden. En annan fördel är att jag kan fråga om tips och råd när jag har några funderingar och mina kollegor hjälper väldigt gärna till. Jag försöker så klart göra allt själv men man lär sig väldigt mycket av att sedan diskutera igenom sina tankar med brandingenjörer som jobbat med detta i flertalet projekt.

Jag har också kommit i kontakt med väldigt mycket människor inom ämnet tunnelsäkerhet. Då jag ska göra en omvärldsanalys av utrymning i trappor från tunnlar och intervjua insatta personer så som projektledare, myndighetspersoner och räddningstjänst har jag nu pratat med ett stort antal människor. Jag har väl i princip listan över projekt som jag ska titta på färdig, det som återstår är att få kontakt med personer insatta i projekt utanför Sverige, något som är lite trixigt. Men jag har hittat en svensk projektledare som varit och besökt en tunnel utanför Wien som jag ska intervjua och jag håller nu på och försöker få kontakt med räddningstjänsten i Wien för att kunna intervjua en person där (jag kommer att maila en enkät).

Det har också gått mycket smidigt att hålla kontakten med mina handledare. Jag har ju en handledare från LTU som jag har kontinuerlig telefonkontakt med samt att jag skickar statusrapporter över det arbete jag presterat. Jag hör också av mig till min handledare från trafikverket (som jobbar i Luleå) både för att ibland få hjälp, men också för att kontrollera att jag är på väg åt "rätt håll" med mitt exjobb.

Än så länge har det flutit på bra och jag hoppas att det ska fortsätta så. Det börjar nog bli dags att kolla upp lite närmare vad det finns för datum tillgängliga för att presentera exjobbet muntligt på LTU. Förhoppningsvis kanske jag kan genomföra en presentation i december och i samma sväng bli helt färdig med rapporten. Det känns riktigt skönt att jag snart är helt klar med mina studier till brandingenjör.

Examensarbete är ett arbete man gör i slutet av sin utbildning (ensam men i undantagsfall två personer tillsammans) där man ska visa att man kan tillämpa de kunskaper man lärt sig i utbildningen. Examensarbetet som brandingenjör här på LTU omfattar 15 högskolepoäng vilket motsvarar en läsperiods heltidsstudier (en halv termin). Arbetet ska redovisas muntligt där övriga studenter blir inbjudna, handledarna är närvarande plus att en annan student opponerar på den redovisning man gör. Det ska också skrivas en rapport på det man gjort. Det ingår också att man närvarar på minst två andra exjobbsredovisningen samt att man opponerar på en redovisning för att man ska få sin examen. Jag har närvarat på två redovisningar redan (jag har varit på ca 10 stycken, det är mycket intressant att se vad andra studenter gjort för intressanta exjobb) och ska åka upp till Luleå den 24:e oktober för att opponera på en annan brandingenjör som då ska redovisa.

Alla examensarbeten som görs på LTU läggs upp på hemsidan och där kan alla ta del av och läsa dem. Om ni vill titta på tidigare studenters examensarbeten kan ni klicka på denna länk.