måndag 31 december 2012

Förkunskaper?

Hur är det nu att för första gången i sitt liv börja plugga på ett tekniskt universitet? Vilka krav ställs, vilka förkunskaper bör man ha etc?

Jag tog studenten i Skara sommaren 2009. Efter studenten jobbade jag ett år innan jag blev antagen på brandingenjörslinjen på LTU hösten 2010. Att jobba ett år och få en paus från studierna var nog ganska viktigt för mig, det gav ny kraft att börja studera igen. Nackdelen med att jobba ett år är att man snabbt glömmer bort det man lärt sig inom matte, fysik, kemi etc.

Två veckor innan man börjar sitt första år på LTU är det en nolleperiod. Nolleperioden anordnas av universitetet och kårerna. Detta är två veckor där man lär känna sin nya klass och universitetet. Jag upplevde nolleperioden som väldigt rolig och mycket nyttig, det var inte alls som de dåliga exempel man läser i tidningen om där studenter tvingas att göra massa saker. Det är några äldre studenter (ofta från samma program, i detta fall alltså brandingenjörer) som under dessa två veckor tar hand om de nya studenterna. Av dessa äldre studenter kan man få massa matnyttig information kring programmet och universitetet. Jag själv var efter mitt första år med och tog hand om de nya ettorna.

Jag kan verkligen rekommendera nolleperioden på LTU.

Under nolleperioden läser man också en mattekurs, som är frivillig men som ger högskolepoäng, nämligen matteproppen. Här kommer man på ett bra sätt in i mattestudierna och slipper starta från noll när den första riktiga kursen börjar. Boken som rekommenderas i länken är bra att ha köpt i förväg. Det var också den enda boken jag köpte i förväg inför studierna, övrig litteratur köpte jag lite billigare av äldre studenter.

I övrigt är ju intagningskraven att man ska ha läst till och med matte E, vilket gör att man har kunskaperna i skallen (bara det att det kan ta ett tag att komma ihåg allt, i alla fall för mig....).

Under första året läser man fyra mattekurser, Differentialkalkyl, linjär algebra och integralkalkyl, linjär algebra och defferentialkalkyl samt mattematisk statistik, i den ordningen.

Parallellt med varje mattekurs läser man en annan kurs. I första läsperioden läser man Risk och säkerhet - Grundkurs. Det är en kurs där man på ett bra sätt blir introducerad för vad det innebär att vara brandingenjör, undervisande lärare är Daniel Olsson som jobbar som brandingenjör på Luleå Räddningstjänst.

I de tre följande läsperioderna läser man Fysik 1, Grundkurs i projekt- och industriell ekonomi samt  Kemiska principer. Ekonomikursen är lite nyttig att ha inför arbetslivet men kommer inte in något mer i utbildningen. Fysiken och kemin är två grundkurser som ger en bra grund inför senare kurser i utbildningen så som konstruktionstenik, risk och brandkemi mm.

För att summera det hela får man genom nolleperioden och första läsåret en bra repetition och en fördjupning i de kunskaper man förväntas ha genom utbildningen. Som ni också förstår av vad jag skrivit och genom att följa länken till utbildningsplanen blir man inte mycket till brandingenjör efter första året av studier. Det är under de efterföljande 2,5 året som man börjar läsa de mer inriktade och mer matnyttiga kurserna.

Bli nu inte rädd för all matte. Visst är det mycket matte men det går absolut att klara sig igenom detta. Det anordnas "räknestugor" om man vill få hjälp att räkna på eftermiddagar och man kan absolut gå till undervisande lärare före eller efter en lektion om man vill ha något bättre förklarat.

Upplever man studierna som svåra är mitt bästa tips att läsa in kapitlet inför varje föreläsning, man får då en mycket bättre förståelse på varje lektion och har alla möjligheter att kunna ställa relevanta frågor för att verkligen förstå allt inför tentorna.

söndag 30 december 2012

Valmöjlighet inför arbetslivet.

Så vad vill jag jobba med efter studietiden? Var någonstans kan jag jobba och med vad? Trots en så inriktad utbildning i en så liten bransch (ok, får väl erkänna att branschen och alla valmöjligheter verkar bli större och större ju längre jag kommer i utbildningen) finns det massor med olika valmöjligheter och alternativ.

1. Ska man plugga i Luleå eller i Lund?

Jag kunde komma in på båda utbildningarna och jag valde Luleå i första hand och Lund i andra hand. Exakt varför jag gjorde så är jag lite osäker på så här i efterhand. Jag vet dock att jag tyckte att det verkade lättare att skaffa bostad i Luleå jämfört med Lund. Vad gäller kvalitet på utbildningen mellan de båda skolorna finns det nog ingen större skillnad. Man blir inte mindre värd på arbetsmarknaden bara för att man har gått på den ena eller den andra skolan. Mitt tips är alltså att man väljer den orten som känns rätt. Luleå kan erbjuda skidåkning, natur, lättare att få bostad etc. Lund ligger inte lika långt bort från allt, att utbildningen har fler år på nacken där kanske känns tryggare?

Min poäng är i alla fall att här spelar det ingen större roll vilket val man gör. Jag kan bara tala för oss som pluggar i Luleå och jag är sjukt nöjd med mitt val av studieort, jag hade valt LTU om jag fick chansen igen.

2. Ska man jobba inom privata sektorn eller ska man jobba inom kommun (exempelvis räddningstjänst), länsstyrelse, MSB, landsting etc?

Detta val behöver man inte göra direkt när man väljer att plugga som brandingenjör utan detta val gör man när man börjar bli klar/är klar.

Om man ska jobba inom kommun, MSB osv. ställer arbetsgivaren i princip alltid kravet att man ska ha gjort "RUB-året". Slänger in en länk (en länk till) så har ni möjlighet att kika lite på egen hand. Om man läser brandingenjör i normal takt blir man färdig vid jul. På vårterminen börjar också RUBen och man kan således gå direkt vidare dit efter jul. Det finns absolut enstaka fall av brandingenjörer som jobbar inom räddningstjänst eller dylikt som inte har gjort RUBen men majoriteten har absolut gjort det. Ska man läsa denna påbyggnadsutbildning finns det bara ett alternativ och det är nere i Revinge.

Jag själv kommer inte att läsa RUB då jag vill jobba på ett konsultbolag. Vem vet, jag kanske hinner ändra mig då jag faktiskt har ett år kvar på utbildningen. Det är absolut många i min klass som tvekar och hunnit ändra sig flera gånger angående detta.

3. Ska man "nöja" sig med brandingenjör eller ska man plugga vidare till civ. ingenjör?

Det är ju klart lättast att göra denna vidareutbildning nu när man ändå är student och van vid att plugga, känner massa folk på universitetet, läsa vidare med klasskamrater etc. I Luleå heter påbyggnaden "Civilingenjör brandteknik" och i Lund heter vidareutbildningen "Civilingenjörsutbildning i riskhantering", båda är på 120 hp.

Med påbyggnaden förlängs ju brandingenjörsutbildningen (som är 3,5 år) med 1,5 år och man har alltså möjlighet att göra allt på en gång och man landar då på totalt 5 år. Man har så klart möjlighet att läsa in kurser och på så sätt kunna bli klar snabbare.

Jag själv kommer som det ser ut idag att nöja mig och vare sig läsa vidare med RUB eller med civilingenjör. Jag tror förresten att det går att läsa brandingenjör på ena orten och sedan civilingenjörspåbyggnaden på andra orten. Jag vet dock inte detta med säkerhet utan detta är något ni själva får kontakta respektive universitet och förankra fakta på egen hand innan ni tar ett beslut om att göra så.

Diskussion.

För att förenkla det hela lite utgår jag ifrån vad klassen ovanför mig har tagit för beslut. Ca 1/3 kommer att göra RUB, ca 1/3 kommer att läsa civil och återstående tredjedel kommer att gå direkt till arbetslivet som brandingenjörer. I min klass vet jag faktiskt inte hur det blir riktigt, folk ändrar sig hela tiden. Jag tror att det kommer bli ungefär samma uppdelning men att det blir lite fler som gör RUB och lite färre som läser till civil.

Slutsats:

Hur man än gör, vilken skola man än väljer och vilka inriktningar man väljer så är brandingenjörsutbildningen en riktigt bra utbildning och man har väldigt bra förutsättningar inför arbetslivet. Man är väldigt eftertraktad och det finns i dagsläget ett behov av att rekrytera brandingenjörer.

Jag kan tillägga, att jag på senaste arbetsmarknadskvällen träffade en student som gick året över mig. Hen (!) ska nu läsa RUB till våren och sökte direkt efter examen 7 olika tjänster varav personen fick erbjudande om anställning på alla 7 tjänsterna. Nu vet jag inte men jag spekulerar i att det var 7 tjänster inom räddningstjänst som personen sökt.

Jag kan bara tala för mig själv och jag är mycket nöjd både med val av utbildning och med val av universitet (Luleå tekniska universitet).

När det väl kommer till att söka jobb finns det många olika möjligheter till arbetsplatser. Nu kommer jag ju absolut inte kunna få med alla arbetsgivare men syftet är i alla fall att man ska få en liten förståelse för var någonstans man har möjlighet att söka arbete efter avslutade studier. Dessa arbetsgivare anställer säkerligen både brandingenjörer och de som läst vidare till civilingenjörer och vissa ställer krav på RUB.

Lite tips från LTU
Inspiration från Wikipedia
Inspiration från Saco
Försäkringsbolag (I artikeln; Länsförsäkringar)
Konsultfirmor så som Briab, Brandskyddslaget, WSP mm
Länsstyrelse länk, länk och länk
Landsting länk,
MSB

lördag 22 december 2012

Hemma över jul

Gött att slippa Luleå nu när det är minus 30 grader uppe i norr... Det känns lite behagligare att fira julen i Skara med lite mildare väder.

Jag har dessutom lyckats sätta mig och plugga lite vilket inte brukar inträffa på julloven annars. Jag har börjat fundera lite på vad jag vill göra för examensarbete också, det börjar ju faktiskt snart bli dags att bestämma sig... Oklart dock vad det kommer att bli för min del. Jag vill i alla fall försöka söka mig mot den privata sektorn och skriva ett exjobb åt ett företag. Förhoppningsvis kanske det kan leda till en framtida anställning också om man har tur.

Jag passar på att länka till lite tidigare exjobb som gjorts av brandingenjörer vid LTU. Alla exjobb publiceras nämligen på LTUs hemsida.

lördag 15 december 2012

Nu har det verkligen blivit vinter här i Luleå också. Här finns en bra sida om ni vill kika på vad det är för temperatur här i Luleå. Denna termometer är placerad här på universitetet. Där finns också möjlighet att se den historiska temperaturen som varit. Vi hade en dipp ner under -20 grader men nu ligger det lite behagligare strax under nollan.

Den senaste veckan har det börjat komma en hel del snö också. Har dock inte blivit av att åka några skidor för min del än.

Jag kommer att åka hem från Luleå till Skara nu den 18:e december. Jag hoppas att jag slipper några inställda flyg eller tåg denna dag, risken är väl ganska stor nu med all snö. Det är ganska smidigt att resa till och från Luleå. Antingen hoppar man på nattåget som går ner till Stockholm och sedan vidare därifrån. Jag har åkt tåg en gång, det går väl ganska smidigt men det tar sin lilla tid.

Jag väljer att flyga ner till Stockholm. Det har aldrig varit några problem för mig, knappt haft en enda försening, även att man flyger runt jul när värdet brukar ställa till med en del kaos. Från Stockholm tar jag tåget mot Göteborg, och det är väl snarare där som eventuella problem brukar uppstår under mina resor. Ibland undrar man lite vad SJ håller på med.

Jag passar väl på att slänga in en bild tagen från min lägenhet också. Så ser det ut nu när jag ska traska ner mot skolan. Då vi har haft vår sista föreläsning nu inför julen har jag bokat mina biljetter så att jag har tre heldagar i Luleå då jag har möjlighet att börja tentaplugga inför tentorna i Januari. Det är aldrig lätt att starta tentaplugget hemma över jul, så det brukar inte bli så mycket gjort under jullovet... Men i år ska jag tillsammans med lite klasskamrater påbörja tentaplugget nu innan vilket förhoppningsvis leder till att jag kan få lite gjort under själva julen också.


Här finns också en länk till en webbkamera inne i Luleå, vet dock inte om den bilden verkligen återspeglar vädret på ett bra sätt. Just nu ser vädret väldigt sunkigt ut på den sidan, när det i själva verket är väldigt fint väder ute. Där kan ni också klicka er vidare till en webbkamera placerad på ormberget, där det finns en skidbacke i lite mindre format samt flera spår om man vill åka längdskidor. (Något jag inte gjort så vet inte riktigt exakt hur bra det är eller hur många spår det finns etc).

//Mikael. Brandingenjör @ LTU

torsdag 13 december 2012



Sådär ja, nu börjar saker och ting bli klara. I tisdags satt vi hela dagen och skrev dels klart labbrapporten i fysikalisk kemi, samt att vi skrev färdigt rapporten till simuleringarna vi har gjort i CFAST. Se bilder nedan: Den första bilden är från programmet CFAST. Detta används för beräkningarna och värdena man får ut i excel och inte för bilderna man får ut som ni kan se... På bilden ser ni ett vardagsrum på bottenplan, två korridorer samt ett sovrum på övre plan. Bland annat ska vi beräkna hur lång tid det tar innan brandgaserna går under 1,85 m höjd i sovrummet, om elden startar nere i vardagsrummet. 




Nästa bild är från i tisdags när vi skrev labbrapport. Vi träffades på universitetet och hittade ett ledigt klassrum där vi kunde sitta och skriva ostört. 




Bilden nedan är från gårdagens arbetsmarknadskväll då Norrtälje räddningstjänst och MSB var på besök för att presentera sina organisationer. På bilden är en av representanterna från Norrtälje.


Idag sitter jag i skolan och skriver klart den sista rapporten som ska in för läsperioden. Ikväll blir det en biltur till Piteå för att kika på nya filmen Bilbo - En hobbits äventyr.

måndag 10 december 2012

Jullovet närmar sig.

Har blivit väldigt mycket plugg det senaste, detta då jag väldigt gärna vill bli klar med det jag kan blir klar med innan jul. Jag vet inte hur det fungerar på andra universitet men här på LTU sträcker sig höstterminen och nuvarande läsperiod in i Januari. Jag har alltså lektioner som vanligt igen från och med den 7:e Januari och mina två tentor går av stapeln den 16:e respektive 18:e Januari. Vårterminen börjar sedan den 21:e januari. Jag vill inte gärna ha saker kvar att göra över jul och jag vill nyttja så mycket tid som möjligt efter jul med att förbereda mig inför tentorna.

För er som inte vet hur det är upplagt här på LTU (och de flesta universitet/högskolor tror jag) är läsåret som vanligt uppdelat i två terminer. Varje termin är sedan uppdelad i två läsperioder. Under en läsperiod (en halv termin alltså) läser vi två kurser. Vid läsperiodens slut tentas kurserna av och sedan börjar två nya kurser osv. Jag befinner mig således i läsperiod två just nu.

Spenderade hela helgen med att trixa i FDS för att försöka bli klar med den datorlaborationen med tillhörande laborationsrapport. Lite knepigt att få alla "inputs" i programmet att fungera som de ska när man inte riktigt är van vid att programmera.

Idag hade vi genomgång av ytterligare ett datorprogram där vi kan simulera bränder. CFAST (Fire Growth and Smoke Transport Modeling) heter det och vår lärare Björn Karlsson från Island kom hit till LTU och höll genomgången med oss. Jag upplever detta program som mycket mer lättanvänt. Det tar också mindre tid att utföra simuleringarna, det går på kanske 10 sekunder jämfört med FDS som med våra lite mindre simuleringar tar uppemot 10 timmar (simulerar då en lägenhetsbrand t.ex.).

Det är också Björn Karlsson vi har som föreläsare i kursen Branddynamik II, som vi nu läser parallellt med fysikalisk kemi. Att han bor på Island innebär att vi har distansföreläsningar med honom. Något som fungerar riktigt bra, jag hade förväntat mig lite teknikstrul men det har vi inte haft något. Antingen kan vi sitta i föreläsningssal i skolan med Björn på storbild, med möjlighet att ställa frågor via mikrofoner, eller om man vill sitta hemma och följa föreläsningen via sin egen dator. Björn har bland annat utbildat sig i Sverige och talar mycket bra svenska, vilket underlättar då terminologin ibland blir lite knepig...

Avslutade dagen med en laboration i kursen fysikalisk kemi, kommer att spendera morgondagen med min labbgrupp och skriva en labbrapport och försöka få den inlämnad i morgon. Om vi blir godkända på den labbrapporten kan vi få bonuspoäng till tentan, vilket skulle vara trevligt!

Som sagt, saker och ting har en förmåga att samla sig så här på slutet av en kurs, och det är inga saker som man kan göra tidigare heller... Blir lite trött på sådana upplägg ibland men det är ju i slutet man har fått all teori och kunskap nog att lösa laborationer och andra "större" uppgifter.

Kom på att det kan vara bra att skriva lite om bostad här i Luleå också. Om du som blivande student funderar på att börja plugga brandingenjör här på LTU (eller något annat program också för den delen) så se till att ställa dig i bostadskö nu med en gång. Det kostar inget och det är mycket värt att ha så lång kötid som möjligt. De två köer som jag vet om och rekommenderar att ni ställer er i är hos följande: Lulebo samt Lindbäcks. Båda dessa fastighetsbolag har bostäder mycket nära universitetet och jag själv bor hos Lindbäcks, ca 15 minuters promenad från skolan. Som ni ser om ni följer länken till Lindbäcks är det studentbostadsservice som förmedlar bostäderna där och det är också där man registrerar sig. Det är teknologkåren här på LTU som driver den sidan.

Att det blir lite glest mellan inläggen ibland resulterar i att nästkommande inlägg blir lite lägre...

fredag 7 december 2012

Heldag plugg.


Blir en heldag i skolan idag. Suttit sedan 10:00 (hann med att träna innan det) och blir nog sent in på kvällen idag. Sitter och beräknar inlämningsuppgifter som vi har i kursen Fysikalisk Kemi som ska lämnas in i nästa vecka. Men har en del annat att hinna med också så blir till att försöka bli klar med alla dessa uppgifter idag.

onsdag 5 december 2012

Onsdag 5:e december

Sådär ja, hunnit med lite idag också.
Jag kom precis hem från skolan, och hittade broschyren "om dammen brister"  i brevlådan. Lite trevligt faktiskt, framför allt då vi brandingenjörer behandlar ämnet dammbrott i flera kurser. Som brandingenjör behöver man ju inte jobba med bränder utan kan jobba med säkerhetstänk på många olika plan. En sak kan ju vara att planera för hur man ska hantera ett dammbrott!

Inledde dagen med en föreläsning i kursen fysikalisk kemi. Lagom trött efter det blev det ett lunchmöte med alla programrådsrepresentanter från samhällsbyggnadsinstitutionen (där brandingenjörsutbildningen ingår). Jag representerar min klass tillsammans med en klasskamrat som programrådsrepresentanter. Då har man möjlighet att föra klassens talan när olika kurser samt utbildningen som helhet ska utvecklas.

Efter lunch var det dags för två pass datorlaboration i programmet FDS (Fire Dynamic Simulator). Ett datorprogram där man kan simulera bränder och rökutveckling, samt få fram massor av detaljer så som strålningsvärme, temperaturer etc. Se bild nedan.

Enligt planen skulle dagen ha avslutats med att Brandskyddslaget (en konsultfirma för brandingenjörer) skulle kommit på besök och haft en arbetsmarknadskväll med oss som jag var anmäld till. Den blev dock inställd då de inte kunde ta sig upp till Luleå pga vädret... Mycket tråkigt då jag sett fram emot detta. Var dock med på en företagspresentation med LKAB istället som avslutades med en middag.

En screenshot från dagens simulering, tagen precis när flashover sker i rummet vi simulerar en brand i.

fredag 30 november 2012

Brandingenjörernas intresseförening


Här kommer ett lite längre blogginlägg. Jag känner att jag vill beskriva vissa saker lite utförligare så här nu vid bloggens uppstartande  Detta kan resultera i att mina inlägg kan tendera till att bli lite långa, ni får stå ut med det ett litet tag…

Jag fick i alla fall precis en inbjudan till en ”julpub” från BRINN, ett evenemang för alla brandingenjörer här på LTU. Jag tänkte i det här inlägget förklara och presentera vad BRINN är och vad de pysslar med.

BRINN (Brandingenjörsstuderande i Norra Norrland) är en intresseförening för brandingenjörsstudenterna på Luleå tekniska universitet. Man verkar för studenternas intresse och gemenskap (snodde lite text från deras hemsida):

Jag tänkte också passa på att presentera några av undergrupperna till BRINN och vad de gör för något.
Det är alltid trevligt när arbetsmarknadsgruppen kommer med något event för oss studenter. Vad denna undergrupp gör är att skapa kontakter mellan oss studenter och näringslivet, vilket framför allt brukar resultera i att olika företag eller organisationer kommer till Luleå för att presentera sig själva och sin verksamhet. Detta gör att man tidigt i sina studier kommer i kontakt med arbetsmarknaden och även eventuella framtida arbetsgivare. Bara nu innan jul har vi två kommande arbetsmarknadskvällar (jag kommer att göra inlägg om dessa senare). Jag upplever dessa event som mycket värdefulla nu när man känner att slutet på utbildningen och en framtida anställning börjar närma sig.

Praktikgruppen är den undergrupp som är ansvarig för att sammanställa och dela ut praktikplatser till de studenter som under kommande sommar ska göra sin brandmannapraktik (jag kommer så klart att beskriva denna praktik i ett eget inlägg). Resultatet är i alla fall att man som student får möjlighet att göra en 7-veckors praktik under en sommar under sin utbildning. Denna praktik är inte obligatorisk utan helt frivillig att göra. Mer om detta i ett framtida blogginlägg. Ni kan ju hålla utkik på Augusts blogg om detta. Han går i årskurs ett nu och kommer efter att jul ta ställning till huruvida han ska göra praktik eller inte.

Och så har vi så klart festgruppen (hörs det kanske på namnet vad de gör får något), som brukar ordna awesome evenemang vilket innebär att man kan träffa brandingenjörer från alla fyra (fem om man räknar med de som pluggar vidare till civilingenjörer) årskurser här på skolan under lite mer avslappnade former. De ser alltså till att fixa sittningar, fester och lite trevliga evenemang, ofta med music-quiz och/eller massa annat skoj. Nästa evenemang från festgruppen blir alltså en julpub som jag så klart har anmält mig till.

Hur som helst, det finns fler undergrupper i BRINN som jag kommer presentera mer framöver. Värt att nämna är att BRINN helt och håller drivs av studenterna själva. Här blir det verkligen ”av studenter, för studenter”. Jag själv var med i festgruppen när jag gick i ettan samt praktikgruppen när jag gick i årskurs ett och två, för tillfället hjälper jag praktikgruppen om de behöver hjälp med något, detta då jag var ansvarig för denna grupp under förra läsåret. I övrigt är jag inte engagerad i någon undergrupp längre. Resultatet av att BRINN finns är framför allt en sjukt bra sammanhållning inom utbildningen samt att man genom bl.a. arbetsmarknadskvällar blir mer redo för arbetslivet.

tisdag 27 november 2012

Bloggstart


Och då var denna ”brandingenjörsblogg” startad genom ett samarbete mellan mig som student och LTU, Luleå tekniska universitet.

Jag som skriver denna blogg heter Mikael och jag är student på Luleå tekniska universitet. Jag går just nu tredje året på den 3,5 år långa utbildningen brandingenjör här på LTU. Utbildningen finns bara på två platser i Sverige, här på LTU samt i Lund på LTH. Brandingenjörsutbildningen består av 210 högskolepoäng och när man är klar har man läst 26 kurser plus att man har gjort ett examensarbete vilket omfattar 15 högskolepoäng.

Det finns också möjlighet att läsa vidare med en påbyggnadsutbildning på ytterligare 1,5 år, Civilingenjör Brandteknik, 90 högskolepoäng. För att bli antagen till denna vidareutbildning krävs det att man har en brandingenjörsexamen.

Syftet med bloggen är att du som blivande student ska få en inblick i vad det innebär att plugga till brandingenjör, vad det innebär att plugga på LTU samt lite om hur arbetslivet ser ut.

Om du har några frågor eller något du vill att jag ska skriva om här på bloggen så går det utmärkt att antingen kommentera ett inlägg alternativt maila mig.